Pénz miatti aggódás? STOP!

Ön milyen gyakran aggódik a pénz miatt? Hetente egyszer? Naponta egyszer? Állandóan?

Volt idő az életemben, amikor annyira stresszelt a pénz -jelesül, hogy mennyi az adósságom, és ehhez képest milyen csekélynek tűnik, amit keresek- hogy szinte semmi másra nem tudtam gondolni.

Ennek véget kell vetni!

Egyrészt, mert erre az önmarcangolásra fordított idő valóságos időpazarlás volt (elvett az alkotó munkától), másrészt az örökös belső feszültség még az egészségemnek is ártott.

Nos, ha Önnek a pénz miatt álmatlanul töltött éjszakák vannak a háta mögött, és emiatt nappal nem tud a munkájára koncentrálni, olvassa el ezeket a tippeket és vessen gátat a pénz miatti szorongásnak!

Lépjünk a tettek mezejére!

Először is tudomásul kell vennünk, hogy önmagában az aggodalom a pénz fölött nem változtat semmin, vagyis nem oldja meg a pénzügyi problémákat.

Az apám rengeteg életre felkészítő útravalóval látott el, míg felnőttem, most egyik értékes tanácsát emelem ki: ” ne aggódj olyan dolgok miatt, amiket nem tudsz megváltoztatni, vagy nincs közvetlen hatásod arra, hogy az megváltozzon. Ellenben, ha meg tudsz változtatni bármit, ami el tudja nyomni ezt az aggodalmaskodást, akkor tedd meg!”

Cselekedjünk hát! Költsünk kevesebbet! Karácsonykor mindig tanácsolom, hogy amikor leveszünk valamit az üzletek polcáról, kérdezzük meg magunktól, hogy tényleg szükségünk van-e az adott termékre, vagy csak a tudatalattinkban rejtőzködő reklám diktálta a kézmozdulatot.

Készítsünk (családi/háztartási) költségvetést. Írjunk össze minden gondolatot (de legalább 12-őt!), ami eszünkbe jut akkor, ha feltesszük magunknak a kérdést: hogyan-honnan szerezhetek pénzt?

Kezdjünk el második vagy jobban fizető állást keresni. Emlékeznek még a garázsban működő gmk-kra? Lehet, hogy újraéljük azt a kort?

Mi sem alkalmasabb erre, mint a MOST. Ha pedig nincs semmi, amit érzésünk szerint tennünk kellene és tehetnénk, akkor meg miért aggódni? Mit veszíthetünk, ha megpróbálunk bármit is tenni?

Nos, ha Önt folyamatosan kínozza az adósságok gondolata, vagy nincs elegendő készpénze a havi kiadásokra, kérdezze meg önmagától: “Mit tehetek annak érdekében, hogy csökkentsem a kiadásaimat, hogy tudjak félretenni, és gyorsabban fizessem ki az adósságaimat?” Aztán meg kell tenni!

Mindemellet ott lehet még a rettentő gondolat, hogy a cégünk létszámcsökkentést tervez, a nyugdíjkassza elveszítette az értékét (merthogy országunk vezető hírolvasója komor arccal bejelentette a híradóban), és ekkor természetes, hogy nehezebben megy a mosolygás, és nem biztos, hogy tudunk nyugalommal gondolni a pénzre, pedig amikor pozitívak, vagyis jókedvűek, vidámak, boldogok vagyunk, akkor azt vesszük észre, hogy valahogy minden könnyebben, gördülékenyebben megy, még az autósok is udvariasabbak valahogy. Sőt, még a pénz is simábban, egyszerűbben jön -elgondolkodott már ezen?

Szakítsunk időt a pénzügyeinkre!

A legjobb módja, hogy kiűzzük életünkből a pénzzel kapcsolatos szorongást, ha átlátjuk napi pénzügyeinket. Ennek legegyszerűbb eszköze, ha háztartási naplót vezetünk. Ismerős a kifejezés? Nem véletlenül: a szüleink még vezették.

Ez nem valami flancos bonyolult dolog, a célra tökéletesen megfelel egy kis négyzetrácsos füzet, vagy egy excell-tábla. Ezzel a módszerrel könnyedén és átláthatóan szemmel és egyensúlyban tarthatjuk pénzügyeinket.

Három alapvető tételt javaslok vezetni: a bevételeket, a kiadásokat, a fizetendő tételeket – ezeket mindenki igénye és ötletei szerint részletezheti.

Javaslom, hogy kiadásainkat hetente, fizetendőinket havonta ellenőrizzük. És ha elcsúszunk, jöhet egy „újratervezés”. Már ez önmagában csökkentheti az aggodalmainkat.

Tervezzük meg a számlák kifizetését.

Elkerülhetjük, hogy fölhalmozódjon a számlatartozás, ha kijelölünk egy napot minden hónapban, amikor az összes számlát egyszerre befizetjük. Így nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy valami kimarad, pláne, ha a számlát akkor, amikor megkaptuk, a kis kockás füzetünkbe is bevezettük. Így tudjuk saját magunknak garantálni, hogy egyetlen fizetnivalóról sem felejtkezünk meg. Amennyiben ezeket bankszámláról fizetjük, mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen elegendő pénzfedezet az utalásokhoz.

Ha valaki most kezdi el a pénztárcáját folyamatosan ellenőrizni, lehet, hogy elsőre nem tűnik egyszerűnek. Még azt is mondhatja, hogy kinek van erre ideje, energiája, sőt hogy ez micsoda badarság.

Ám ezzel azonnal elkerülhető az a kérdés, hogy mire költöttem el 1.000,- 10.000,- 100.000,- 1.000.000,- forintot? Tapasztalatból mondom, az Ügyfeleim között szinte mindegyikre találtunk már példát. Különösen vállalkozók esetében, amikor a céges és a magán pénztárca gyakran összemosódik.

Aztán amikor eltelt egy hónap, a megélt tapasztalatok örömmel töltenek el, akkor egyszerre csak azt vesszük észre, hogy átlátjuk a pénzügyeinket, már tudunk előre tervezni, még ha csak a következő hónapra is próbáljuk első lépésben, és azon vesszük észre magunkat, hogy automatikusan kevesebbet nyugtalankodunk.

És végezetül: egyszerűsítsünk!

Minél bonyolultabbak és szerteágazóbbak a pénzügyeink, annál nagyobb figyelmet igényel nyomon követni őket, következésképpen több dolog miatt lehet idegeskedni. Több számlánk, bank- és hitelkártyánk is van? – ha kimondottan azért, hogy segítsen a pénzügyeink szervezésében, az kitűnő gondolat. Ám haa nem, akkor faragjuk le a fölöslegeket: használjunk egy folyószámlát, egy megtakarítási számlát, és egy hitelkártyát. Ily módon kevesebb felé kell figyelnünk, és remélhetőleg kevesebb dolog miatt kell aggódnunk.

+1, a ráadás

Indítsuk el hosszú távú megtakarítási programunkat. Ennek több oka, célja is lehet, de van egy, ami kivétel nélkül mindenkit érint: a NYUGDÍJElőször, mert nem lesz, másodszor, mert életünkben ehhez kell a legtöbb pénz, harmadszor mert nyugdíjtőkét csak hosszú évtizedek alatt lehet fölépíteni.

Álljon erre itt egy példa:

Még van tíz év a nyugdíjunkig (egyébként is most jelentették be a nyugdíjkorhatár felemelését), ennyi idő elég valami megoldásra? Sajnos nincsenek jó híreim, ez az idő már nagyon kevés.

Először is ahhoz, hogy valaki 100 ezer forint nyugdíj kiegészítést élvezhessen, ahhoz hatvan év felett legalább 16 millió forintnyi tőke megléte szükséges. Miből lehet ezt összerakni? Az éves megtakarítási igény

5 év időtartam alatt évi 3.000 ezer Ft,

10 év alatt évi 1.100 ezer forint,

20 év alatt évi 270 ezer forint,

30 év alatt évi 90 ezer forint.

A pénzügyi meghatározás így szól: Tőke = Pénz x Idő. Ez azonban nem igaz (sajnos/hála Istennek?) ilyen egyszerűen. Az idő szerepe sokkal fontosabb, mint a pénz, és ez a fenti számításból jól látszik. Ez mondjuk a magyarok többségének jó hír – időnk több van, mint pénzünk.

Ez alól azonban a mostani ötvenesek kivételek.

100 ezer forint havi nyugdíj kiegészítés nem egy egetverő dolog. Ennek ellenére ehhez öt év alatt havi(!) 250 ezer forintot kellene félrerakni csak erre a célra. Ez szinte lehetetlen. Még tíz év alatt is havi 92 ezer forint kellene. Még mindig szinte kivitelezhetetlen.

Akinek elég havi 100 ezer forint, az honnan rak félre havi 92 ezer forintot, 10 éven keresztül?

Ezzel szemben 30 év alatt ehhez (szinte) nevetséges havi 7.500 forint kell.

Ők a második “becsapott” nemzedék. Ez a csapda: nem szóltak nekik időben és ezért most már megoldhatatlan helyzetben vannak. Meg kell mondanom  -és ezzel minden kollégám is egyetért-  kivételes esetektől eltekintve a most 50-esek nyugdíjhelyzete reménytelen. Ráadásul most vannak abban az élethelyzetben, hogy éppen túl vannak a gyerekeik felsőoktatásának és életkezdésének finanszírozásán, amire mint jelentős kiadásra ők eleve nem is számítottak.

Mi a megoldás? Egyik kollégám a legsötétebb humorral jegyezte meg: “Egy előnye van az embernek, ha okos. Meg tudja majd magyarázni, az unokáinak, mennyi káros anyag van a Milka csokiban és ezért nem veszi meg nekik.”

Mindenki, aki ötven alatt van, azok számára ennek a generációnak a sorsa legyen intő jel. Tessék végre választani! Üljenek le egyszer és nézzék meg a saját lehetőségeiket!

És Önnel mi a helyzet? Vannak ötletei, hogyan tudja megállítani a pénz és a jövő miatti nyugtalankodást, és hogyan tartsa félelmeit racionális szinten?

Lépjen velem kapcsolatba itt!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Lakcím (település)

  Kérdés, üzenet

  Erre az e-mail címre kérem az újdonságokat, segítő útmutatásokat, cikkeket és kiemelt ajánlatokat is (eDM)!

  A tanácsadás ingyenes és kötelezettségmentes!

  Ha baráti, ismeretségi körében vannak olyanok, akik számára ez az információ hasznos lehet, biztosan hálásak lesznek Önnek, ha felhívja a figyelmüket rá. Előre is köszönik Önnek.

  Kívánok hatékony pénzügyi szokásokat!

   

  Hasznosnak találta?

  Ki az az 5 legfontosabb ismerőse, akiknek nekem ezt FELTÉTLENÜL el kellene mondanom?

  Küldje tovább barátainak, üzleti partnereinek, ismerőseinek! Előre is köszönik Önnek.

  Haszontalannak, netán károsnak találta? Mondja el, miről olvasna érdeklődéssel.

  Hasznos, de nem eléggé? Ingyenes (és kötelezettségmentes) személyes tanácsadásunkon jóval több segítséget kaphat!

  Kérjen időpontot ingyenes és kötelezettségmentes személyes tanácsadásunkra!

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .