Vállalati pénzügyek

Vállalkozók anyagi védelme

2004 óta dolgozom együtt vállalkozókkal. Az elmúlt időszak során figyelembe vettük azokat az adatokat, információkat, amelyek érintik a vállalkozókat, illetve folyamatosan kiemelt figyelmet fordítunk az őket érintő törvényváltozásoknak. A hosszú távú együttműködésnek köszönhetően mára már több, mint 1200 vállalkozóval állok üzleti partnerkapcsolatban az országban. Az együttműködésünk 12 éve alatt az alábbi négy problémakört jelöltünk meg közösen, amelyek megoldása a mi közös feladatunk:

1. Probléma – Időhiány. A tapasztalatunk szerint a vállalkozók az elmúlt 12 évben egyre többet dolgoznak. Ennek az okai: Az egymunkahelyes bevételek nem elégségesek a család fenntartására. A folyamatosan emelkedő adók, illetve járulékköltségek, a folyamatosan emelkedő életszínvonal sajnálatos módon az egyre több munkát vonzza maga után. A kialakult helyzet következtében a saját munkájuk rabjaivá válnak, és nemhogy a pénzügyeikre, gyakran a családjukra fordított idő is jelentősen csökken. A folyamatos időszűke megteszi a kiszorító hatását, a tapasztalatunk azt mutatja, hogy a vállalkozó társadalom a befektetési piacról kiszorulóban van, ezáltal az aktív piaci mozgásokból, amely lehet akár kötvény, akár részvény, akár ingatlanból származó profit egyáltalán nem vagy csak részben részesülnek. Mivel a vállalkozói társadalom nem intézményi, hanem egyéni befektető, így saját vagyona gyarapításában kizárólagos felelőssége és érdekeltsége van. A hivatalos jövedelmi helyzetüknél fogva, többnyire a kis és középbefektető kategóriába sorolhatók a vállalkozók, amely kategóriáknál a befektetés irányítása a napi 4-6 órás elfoglaltságot jelent kizárólag csak erre fókuszálva. Erre sajnálatos módon a leírtak miatt a vállalkozóknak korlátozottan van lehetősége.

Megoldás: Olyan befektetési formák kialakítása (meghatározott esetben a vállalkozást is bevonva), amelyek az internet alapú szolgáltatási rendszereik révén biztosítják a befektetésekhez az on-line kapcsolatot. Továbbá árfolyam-figyelési és portfólió-kezelési szolgáltatás igénybevételével kihasználni az árfolyam emelkedéseket, ezzel gyarapítva a magán és céges vagyont.

2. Probléma – nyugdíjkérdés. A vállalkozók dolgozzanak akár egyéni vállalkozóként vagy valamilyen társas vállalkozás formájában „élvezik” az állam által kialakított és folyamatosan változtatott nyugdíjtörvény hatásait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legfrissebb statisztikáink szerint a vállalkozók átlagnyugdíja Magyarországon 60.000 és 100.000 forint között mozog, függően attól, hogy mekkora bruttó bérre vannak bejelentve. Átlagosan a bruttó bér a vállalkozói szférában jó esetben a diplomás minimálbér, azaz 147.000 forint körül van, a gyakorlat azt mutatja, hogy 135.000 és 220.000 forint közé esik. Az állam által meghatározott és folyósított nyugdíjak édeskevesek lesznek a megszokott életszínvonal fenntartásához, egy kis jó indulattal talán a rezsiköltségek fedezeteként szolgálhatnak, abban az esetben, ha az energiahordozók árában nem lesz az infláció mértékét meghaladó emelkedés. A vállalkozói társadalom talán legnagyobb kockázatát jelenti a nyugdíjkérdés, hiszen az alacsony bruttó bérek miatt kényszerítő hatása van az öngondoskodásnak. Jelenleg a nyugdíjas vállalkozók 65 százaléka dolgozik nyugdíj mellett.

Megoldás: Olyan egyéni nyugdíjterv készíttetése, amely jelenértéken (vásárlóértéken) számolja ki a bevételi oldal jövedelmeit (TB nyugdíj, magán és önkéntes pénztári járadék, valamint üzleti nyugdíjbiztosítás), és ezt állítja szinkronba a jelenlegi hétköznapi kiadásokból vizualizált nyugdíjas évek kiadásaival. Ebből fehéren feketén kiderül, hogy kire mi van kiszabva, és az ismeretek birtokában már nyugodtan tovább lehet lépni a megoldások irányában. A vállalkozói társadalomban egyre jobban elterjedt az öngondoskodás vállalkozás keretében történő megoldása.

3. Probléma – Vállalat/Vállalkozás értékállóságának a fenntartása. A vállalkozások Magyarországon többnyire eladhatatlanok. A statisztikáink azt mutatják, hogy a cégtulajdonosok általában nincsenek felkészülve a cégeik átadására. Így a nyugalomba vonulással egy vállalkozó egzisztenciája komoly veszélybe kerülhet.

Megoldás: Olyan megtakarítási megoldások kidolgozása, amelyek kimondottan erre a problémakörre képeznek céltartalékot. A céltartalék képzésével megszűnik a vállalkozók kiszolgáltatott helyzete, így ők szabad akaratukból eldönthetik a munkájuk végleges befejezésével, hogy a céltartalékot, mire és milyen ütemezésben kívánják felhasználni.

4. Probléma – Szeretetkockázat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozóknak két jelentős kockázatuk van: egy a családjukkal szemben, a második saját magukkal szemben. A családjukkal szembeni kockázat, a családfenntartó szerepéből adódik és a folyamatos jövedelemtermelő képesség sérülését jelenti, amely alapjaiban rengetheti meg a család addig megszokott életszínvonalát. A saját magukkal szembeni kockázat adódhat akár egy rokkantságból, akár egy kritikus betegség bekövetkezéséből, amely végérvényesen megváltoztatja a mindaddig szilárdnak hitt anyagi bázisukat.

Megoldás: Olyan kockázatkezelési technikák alkalmazása, akár a vállalkozás keretében is, amelyekkel a leírt problémák teljes egészében orvosolhatók.

Lépjen velem kapcsolatba:

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Lakcím (település)

  Kérdés, üzenet

  Erre az e-mail címre kérem az újdonságokat, segítő útmutatásokat, cikkeket és kiemelt ajánlatokat is (eDM)!

   

  2 hozzászólás “Vállalati pénzügyek” bejegyzéshez

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .