Szigorodó feltételek a hitelezésben


 

A 2010-es évben sok jelentősebb változás történik a bankok finanszírozási szabályozásában.

A lenti információkkal szeretném Önt ezekről a változásokról tájékoztatni és ezzel hozzájárulni, hogy esetlegesen most is aktuális finanszírozási feladatára időben megoldást találjon.

A Magyar Közlöny 2009. 12. 30-i számában megjelent a 361/2009-es Kormányrendelet, a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról címen, mely jelentősen szigorítja a lakossági hitelezés kereteit, melytől a pénzintézetek saját kockázatukra sem térhetnek majd el.

A jogszabály lényege a következő:

 1. Fedezeti limitet tekintve, a felajánlott ingatlanfedezet, forgalmi értékének maximum a
 • 75 %-a mértékéig lehet hitelt nyújtani forint alapú hitelnél
 • 60 %-a mértékig lehet hitelt nyújtani euró alapú hitelnél és mindössze
 • 45 %-mértékig!!! lehet hitelt nyújtani más deviza (svájci frank) alapú hitelnél
 1. A jövedelemvizsgálatot tekintve előírás lesz, hogy devizahitelek havi törlesztő-részlete folyósításkor nem lehet magasabb
 • euró alapú hiteleknél a hitelezhetőségi limit 80 %-nál, míg
 • más devizahiteleknél a hitelezhetőségi limit 60 %-nál

Az 1. pontban foglaltak 2010. március 1-től, míg a 2 pontban foglaltak 2010. június 11-től lépnek hatályba.

Amennyiben Önnek vagy ismerősének a közeljövőben hitelfelvételi szándéka van, fontolja meg, hogy a hitelkérelmének az összeállítását néhány héten belül elindítsa, hogy igénye még a jelenlegi kedvezőbb finanszírozhatósági feltételei mellett kerüljön elbírálásra.

Felhívom a figyelmét, hogy az pénzintézetek hitelezési politikája – és hitelezési költségei – jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért nem mindegy hol vesz fel hosszútávra hitelt. Amennyiben hiteligénye van, javaslom, hogy feltétlenül konzultáljon hitelszakértő munkatársaimmal.

Továbbá tájékoztatom, hogy kollégáim, a szintén új, a hitelügyintézők tevékenységét szabályozó rendelkezés értelmében – az ügyfél érdekeit képviselve a bankok felé – független alkuszi tevékenységet végeznek.

Amennyiben érdeklődik egy személyes konzultáció iránt, és szeretne részletesebb tájékoztatást kapni, kérem töltse ki az alábbi adatlapot. Adatait bizalmasan kezeljük. A konzultáció ingyenes.

Lépjen velem kapcsolatba itt!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Lakcím (település)

  Kérdés, üzenet

  Erre az e-mail címre kérem az újdonságokat, segítő útmutatásokat, cikkeket és kiemelt ajánlatokat is (eDM)!

  A tanácsadás ingyenes és kötelezettségmentes!

  Ha baráti, ismeretségi körében vannak olyanok, akik számára ez az információ hasznos lehet, biztosan hálásak lesznek Önnek, ha felhívja a figyelmüket rá. Előre is köszönik Önnek.

   

  Továbbá ajánlom figyelmébe ingyenes és kötelezettségmentes “lakossági” szolgáltatásainkat:

  *Rendben vannak a biztosításai? Tudja, hogy több olyan is van, amit “kötelező” fizetni és 90 %-ban lehet rajta spórolni?

   

  *Hitelszakértő kollégáim átnézik a hiteleit. Megnézzük mit és milyen feltételekkel érdemes-lehet csinálni, hogy Ön a lehető legjobban járjon. Még időben van. Most lépjen, míg nem hatályosak a szigorodó hitelezési feltételek, különben egy életre beleragadhat a jelenlegi helyzetébe

   

   

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .