Abszolút hozam eszközalap, UNIQA

befektetes

A régi mondás szerint az embereket két dolog hajtja: a nyereségvágy és a félelem. A befektetések területén is pontosan ez a kettő a meghatározó. Vannak, akik célirányosan a legmagasabb hozamokra törnek, mindenáron. Aztán vannak az óvatos duhajok, akiknek a biztonság a legfontosabb.

A részvény alapú befektetési alapok néha nagyon félelmetesek tudnak lenni. Volt olyan nap, amikor például a legnagyobb kínai tőzsde esett majdnem 9%-ot. A legtöbb embernek nem lesz jó kedve, ha kiszámolja, hogy a tegnapi egymilliója, ma csak 912 ezret ér. (Csak így egymás közt, zárójelben jegyzem meg, hogy tavaly, amikor az egymillióból másfél lett, semmi rossz érzése sem volt senkinek…Másképpen fogalmazva, a kb 600 ezerből nem egymilliót, “csak” 912 ezret csináltunk egy év alatt…) Szóval, hiába száguld felfelé az árfolyam, de elképesztő bakugrásokat is tesz menet közben. Ez nagyon sokakat idegesít. Nem lehetne valamit kitalálni, hogy nagyon jó hozamokat érjünk el, csak éppen nagyon biztonságosan és nagyon egyenletesen?

Sajnos ilyen nincs. Annak ellenére, hogy a probléma lényegében feloldhatatlan, vannak próbálkozások kompromisszumos megoldások kialakítására.

Ilyen alap az UNIQA Abszolút hozam eszközalapja is. Nézzük csak, mit ír az alap ismertetője (nem mentesen némi marketingtől sem):

Abszolut_hozam

Az UNIQA Abszolút hozam eszközalap összetétele

“Az Abszolút hozamú eszközalap mögött egy olyan különleges részvényalap áll (az UNIQA Financial Services által aktív döntéshozatalai stratégiával kezelt UNIQA Financial Opportunities befektetési alap), amely minden piaci körülmény mellett – legyenek ezek akár csökkenő, emelkedő vagy stagnáló részvényárfolyamok – euró alapon legalább 6-7%-os hozamra törekszik. Ezt az alap kezelői úgy kívánják elérni, hogy amikor az elemzők és saját meglátásuk szerint a közeljövőben a nemzetközi részvények árfolyamai emelkedni fognak, akkor az alap túlsúlyosan részvényeket tart, amikor azonban a piaci vélekedés, valamint a vagyonkezelők meglátása szerint árfolyamcsökkenés fenyeget, akkor a biztonságosabb kötvény típusú befektetések, valamint az árfolyam-fedezeti ügyletek kerülnek túlsúlyba. Az eszközalap teljesítményét sokkal kisebb mértékű árfolyam-ingadozás jellemzi, mint egy hagyományos részvényalapét, amit a mögöttes alapok kezelője a fent leírt aktív befektetési stratégiák kihasználásával, részvények, készpénz és a fedezeti ügyletek kombinációjával tud elérni.”

Fordítsuk le magyarra! Mint tudjuk, az euró alapú bankkamatok 1-2%-osak. A cél, majdnem bankkamat biztonság mellett, a 6-7% hozam elérése. Ehhez konzervatív, elsősorban Nyugat-európai részvényeket alkalmaznak, és bevetnek minden biztonsági technikát. Nézzük meg, sikerült-e elérni ezt a célt! Ez az alap egyaránt elérhető forint és euró alapon. Nézzük először a forintos változatot:

uniqa-abszolut-hozam-forint

Az UNIQA Abszolút hozam forintos változat árfolyama

Háááát… Erről minden elmondható, csak az nem, hogy stabil, egyenletes emelkedésű! De nézzük csak az eurós változatot:

uniqa-abszolut-hozam-euro

Az UNIQA Abszolút hozam eurós változat árfolyama

No igen. Pontosan ezt szerettük volna. Szépen egyenletesen kúszik felfelé. Miért van ez az iszonyatos különbség a két grafikon közt? Az ok a tavalyi év forint/euró árfolyam bakugrásai. Az alap célja Euróban volt az egyenletes növekedés, nem forintban. A grafikonok alapján azt kell mondanom, ez nagyon jól sikerült. Az, hogy nekünk még egyelőre forintban van a fizetésünk és nem euróban, az egyelőre a mi egyéni szociális problémánk…

Sajnos a menyasszony nem ennyire szép. Ugyanis ez az alap viszonylag nem régen érhető el Magyarországon. Nézzük meg az anyaalapot, az UNIQA Financial Opportunities-t. Ez sem egy régi alap, de azért már bő két éves. A grafikon (természetesen euróban):

UFOfactsheet20090331

Az UNIQA Abszolút hozam anyaalap eurós változat árfolyama

Újabb meglepő fordulat. Rendkívül tanulságos. Lehet próbálkozni mindennel: egy komolyabb, az egész világra kiterjedő árfolyamesést igazából nem lehet eltüntetni! Ez van… Aki komoly nyereséget akar az értékpapír piacon, az vállalja be, hogy átmenetileg árfolyam-visszaesések is lesznek.

Amikor ide jutottam, nem tagadom, egy kicsit elszontyolodtam. Nekünk, pénzügyi tanácsadóknak egy visszatérő probléma, hogy az ügyfelek olyan pénzek kezelésében is kikérik a tanácsainkat, amelyet csak rövid időre, jellemzően pár hónapra akarnak befektetni. Ilyenkor az elvárás az, hogy jó hozam legyen, de nagy biztonsággal.

Tessék, itt a példa: ezt az alapot erre a célra hozták létre. Hiába az Uniqa kiváló alapkezelője, minden biztonsági trükkjével: igazából ez egy lehetetlen feladat. Nincs fából vaskarika. Ez van. A részvény alapú megoldások rövidtávon nem tudnak biztonságosak lenni. Ebből az a tanulság, hogy rá kell szánni az időt, túl kell lépni azon, hogy maximum a jövő hónapra tervezünk: tessék rendesen, hosszú távra megtervezni a pénzügyeinket, és akkor biztonságosan csatolhatók mellé a kiváló hozamú pénzügyi megoldások!

Lépjen velem kapcsolatba itt!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Lakcím (település)

  Kérdés, üzenet

  Erre az e-mail címre kérem az újdonságokat, segítő útmutatásokat, cikkeket és kiemelt ajánlatokat is (eDM)!

  A tanácsadás ingyenes és kötelezettségmentes!

  Ha baráti, ismeretségi körében vannak olyanok, akik számára ez az információ hasznos lehet, biztosan hálásak lesznek Önnek, ha felhívja a figyelmüket rá. Előre is köszönik Önnek.

   

   

   

  2 hozzászólás “Abszolút hozam eszközalap, UNIQA” bejegyzéshez

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .