A kormány támogatja a munkabérek értékének megőrzését

A kormány pályázati rendszerben, vissza nem térítendő támogatás formájában átvállalja a bérfejlesztés 2-3 százalékát a versenyszférában – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a kormány elsődleges célja a foglalkoztatás bővítése és a jelenlegi munkahelyek megőrzése. A szóvivő emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ezt a célt sikerült elérni, hiszen a 2011. novemberi adatok alapján 42 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma hazánkban.

Czomba Sándor elmondta: a kormány célja az, hogy az adójóváírás kivezetése révén ne járjanak rosszabbul a munkavállalók, az adóváltozások miatt ne csökkenjen senkinek a nettó bére. Mint ismert, 2012. január 1-jén lépett hatályba az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző jogszabály, amely 5 százalékos mértékig bérkompenzációt ír elő. Azok a vállalatok, amelyek a béremelést nem hajtják végre, nem tehetnek ajánlatot közbeszerzési eljárásban, nem kaphatnak támogatást a központi költségvetésből és az elkülönített állami pénzalapokból.

Az államtitkár rámutatott: vannak olyan cégek, amelyeknek nehézséget okoz a bérkompenzációra fordítandó plusz munkabér kifizetése, ezért a kormány segítséget kíván nyújtani az 5 százalék alatti kompenzáció előteremtésében. A kormány pályázati rendszerben, vissza nem térítendő támogatás formájában átvállalja a bérfejlesztés 2-3 százalékát – jelentette be. Hangsúlyozta: a 2-3 százalék fölötti részt azonban továbbra is a munkavállalóknak kell hozzáadni a kompenzációhoz.

Az államtitkár elmondta: a kompenzációra 21 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére. Ezt az összeget a versenyszférában dolgozó munkavállalók kompenzációjára különítik el a költségvetésből, a közszférában dolgozók munkabéreinek kiegészítésére külön 64 milliárd forint áll rendelkezésre. Természetesen azon vállalkozások, amelyek indulnak a kompenzációs támogatásra kiírandó pályázaton, nem szorulnak ki a közbeszerzési eljárásokból.

Hangsúlyozta: csak azok a cégek kaphatnak támogatást, amelyek vállalják, hogy megtartják a 2011-es munkavállalói létszámot, valamint valamennyi munkavállalójuk számára biztosítják a bérkompenzációt. A pályázatokat várhatóan február végén, március elején írja ki a kormány.

(kormany.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .